Prantsusmaa – tänapäeva veininduse sünnikoht

05.11.2019

Kui rääkida veinist, ei saa me Prantsusmaast üle ega ümber. Kaitstud geograafilise päritolu ja garanteeritud kvaliteedisüsteemi abil lõid prantslased oma veinidele unikaalsed ja selged reeglid ning nõuded, mis on toonud nende veinidele tuntuse üle terve maailma.
Prantsusmaa on täna viinamarjade kasvatamise poolest kolmandal kohal maailmas, omades 10% kogu maailma veinipõldudest. Teda edestavad vaid Hiina ja Hispaania. Korjatud viinamarjade kogusega platseeruvad prantslased küll alles viiendale kohale, kuid kuna eespool olevates riikides kulub palju viinamarju söögiks (nt Hiinas läheb veiniks vaid 10,3%, rosinateks ja söömiseks aga 89,7%), on nad tootmismahtude poolest siiski esirinnas, vedades vägikaigast Itaaliaga. Ühel aastal on üks maailma suurim veinitootja, teisel teine. Kuna Prantsusmaa paikneb jahedamatel laiuskraadidel, on kliima kõikuvam ja varieeruvus aastakäikude lõikes suurem, seda küll pigem koguses kui kvaliteedis. Kui rääkida veinide ekspordist, joonistub välja Prantsusmaa veinide hinnalisus – kuigi koguste poolest on nad kolmandal kohal, juhivad nad selgelt rahalises plaanis. Siit võib, natuke ehk ülekohtuselt, jääda mulje kui väga kallist veinimaast. Samas, tõsi ta on, et kõige kallimad, rohkelt kõneainet pakkunud veinid tulevad just sellest riigist. Kuid nende rohke veinivaliku hulka kuulub ka palju vähem tuntuid, oma kvaliteedis igati korralikke ning suurepäraseid elamusi pakkuvaid eksemplare.
Prantslaste kallimad ja tuntumad veinid on aga olnud aluseks globaalse veininduse arengule. Selle kinnituseks on tõik, et Prantsusmaa kultusveinide alustalad – Syrah, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir ja Chardonnay viinamarjasorte leiab kõikvõimalikes variatsioonides pea igast maailma nurgast, kus veini tehakse. Kuid soodsama Tšiili või mõne muu riigi samast sordist nö. väiksema venna asemel julgustan siiski kõiki veinisõpru sirutama oma käe prantslaste valiku poole, et avastada veinimaailma oma juurte juurest, oma eheduses ja autentsuses.

Kristjan Markii
Sommeljee
* Statistilised andmed pärinevad OIV 2019 viinamarjakasvatuse ja veininduse raportist

 

Prantsusmaa veinide tutvustused ja nende kõrvale sobivad toidusoovitused leiate SIIT
Veinipäevade parimad palad aga SIIT

Prantsusmaa veinipäevade pakkumised 07.11-17.11

 

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. Rohkem infot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulge