Uudised

Prantsusmaa – tänapäeva veininduse sünnikoht
05.11.2019

Kui rääkida veinist, ei saa me Prantsusmaast üle ega ümber. Kaitstud geograafilise päritolu ja garanteeritud kvaliteedisüsteemi abil lõid prantslased oma veinidele unikaalsed ja selged reeglid ning nõuded, mis on toonud nende veinidele tuntuse üle terve maailma.
Prantsusmaa on täna viinamarjade kasvatamise poolest kolmandal kohal maailmas, omades 10% kogu maailma veinipõldudest. Teda edestavad vaid Hiina ja Hispaania. Korjatud viinamarjade kogusega platseeruvad prantslased küll alles viiendale kohale, kuid kuna eespool olevates riikides kulub palju viinamarju söögiks (nt Hiinas läheb veiniks vaid 10,3%, rosinateks ja söömiseks aga 89,7%), on nad tootmismahtude poolest siiski esirinnas, vedades vägikaigast Itaaliaga. Ühel aastal on üks maailma suurim veinitootja, teisel teine. Kuna Prantsusmaa paikneb jahedamatel laiuskraadidel, on kliima kõikuvam ja varieeruvus aastakäikude lõikes suurem, seda küll pigem koguses kui kvaliteedis. Kui rääkida veinide ekspordist, joonistub välja Prantsusmaa veinide hinnalisus – kuigi koguste poolest on nad kolmandal kohal, juhivad nad selgelt rahalises plaanis. Siit võib, natuke ehk ülekohtuselt, jääda mulje kui väga kallist veinimaast. Samas, tõsi ta on, et kõige kallimad, rohkelt kõneainet pakkunud veinid tulevad just sellest riigist. Kuid nende rohke veinivaliku hulka kuulub ka palju vähem tuntuid, oma kvaliteedis igati korralikke ning suurepäraseid elamusi pakkuvaid eksemplare.
Prantslaste kallimad ja tuntumad veinid on aga olnud aluseks globaalse veininduse arengule. Selle kinnituseks on tõik, et Prantsusmaa kultusveinide alustalad – Syrah, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir ja Chardonnay viinamarjasorte leiab kõikvõimalikes variatsioonides pea igast maailma nurgast, kus veini tehakse. Kuid soodsama Tšiili või mõne muu riigi samast sordist nö. väiksema venna asemel julgustan siiski kõiki veinisõpru sirutama oma käe prantslaste valiku poole, et avastada veinimaailma oma juurte juurest, oma eheduses ja autentsuses.

Kristjan Markii
Sommeljee
* Statistilised andmed pärinevad OIV 2019 viinamarjakasvatuse ja veininduse raportist

 

Prantsusmaa veinide tutvustused ja nende kõrvale sobivad toidusoovitused leiate SIIT
Veinipäevade parimad palad aga SIIT

Prantsusmaa veinipäevade pakkumised 07.11-17.11

 

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

Prantsusmaa veinide tutvustused
05.11.2019

Delice ja Solaris veinipäevade fookuses on sel korral Prantsusmaa veinid ning nende suurepärane valik, mille seast on oma lemmikud välja valinud sommeljee Kristjan Markii.

 

Pinot Gris, Wolfberger, Alsace – lopsaks ja noobel vein

Pinot Gris on Alsace piirkonna üks nooblitest sortidest, mida täna enamus veinisõpru tarbib Itaaliast Pinot Grigio-na. Viimasega võrreldes on Alsace´s sellest viinamarjast tehtava veini stiil lopsakam ja täidlasem, kus domineerivad mesised aprikoosid, meevaha, lisaks ohtralt puuviljasust, mida täiendavad vihjed delikaatsetele vürtsidele ja sügismetsale. Väga hästi sobib antud vein nautimiseks koos rikkalike ja kooreste kastmete või seentega valmistatud toitudega.

Näiteks Delice toiduvalikust sobib Pinot Gris suurepäraselt kreemjate valgehallitusjuustudega nagu seda on Coeur de Lion Brie, millega koos soovitame kindlasti serveerida ka Les Folies Fromages juustumoosi.

 

Chablis ” Saint Jean”, Louis Max, Burgundia – parim nautida koos mereandidega

Chablis asub Burgundi piirkonna põhjapoolsematel nõlvadel ning see on üks kohti, kus Chardonnay viinamari lööb tõeliselt särama, pakkudes veinisõpradele unikaalsest asukohast lähtuvat mineraalsust, särtsakat hapet ja elegantsi. Vein, millest tunda küpseid õunu ja sidrunit, vihjet meele, kergelt soolakas ja elav hape järelmaitses.  Ideaalne vein hõrkude kalaroogade ja mereandide juurde. Näiteks sinimerekarbid või hiidkrevetisabad. Chablis sobib ka väga hästi kitsejuustudega nagu Cabrifin, Soignon Mini Camembert ja Buche de Chevre.

 

Pinot Noir, Louis Jadot, Burgundia –

Pinot Noir on Burgundia punaste veinide klassika ning just seal ja sellest viinamarjast valmivad ühed kallimad veinid maailmas. Kuid ka mõistliku hinnasildiga veinid pakuvad unikaalset elamust, kus veinis tulevad esile küpsed punased ja mustad kirsid, jõhvikad, seda täiendamas vihjed sügisele metsale ja delikaatsele suitsuvinele. Kergem punane vein, millel marjane parkaine, mahlaks marjane happesus ja pikalt kestev maitse, mis avaneb kiht-kihilt. Hea kaaslane roogadega tumedast linnulihast või seentega valmistatud roogade kõrvale. Juustudest soovitaks kergelt pähklise nüansiga sulatatud juustu Rambol.

 

tes du Rhône Rouge, Les Dauphins, Rhone

Rhone orust leiab suurepäraseid, nö igapäeva veine Côtes du Rhône nimetuse all. Antud vein on segu Grenache Noir, Syrah ja Mourvedre viinamarjadest. Aroomides tulevad esile ploomid, küpsed maasikad, vihjeid toomingale ja mustale piprale. Maitse kuiv, keskmise täidlusega, esmalt marjane, siis tuleb elav vürtsikus ja pehme parkaine. Hea kaaslane sügiseste hautiste ja ahjus küpsetatud liharoogadega. Näiteks on Delice veinipäevade raames väga hea hinnaga Karni antrekoot, millest saab valmistada antud veini kõrvale väga hõrgu roa.

 

Prantsusmaa veinid tasuvad avastamist

Need neli veini olid vaid väike valik Prantsuse veinipäevadel pakutavast. Kindlasti soovitame ise Delice toidupoodidesse kohale minna ning ise erinevaid veine uudistada ja võimalusel ka degusteerida. Prantsusmaa veinid on hinnalised ning pakuvad suurepäraseid maitseelamusi. Kes soovib veel informatsiooni teiste Prantsuse veinide ning ka nende juurde sobivate toitude kohta, siis võib kiigata siia. Veinipäevadel näeme!

 

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

Tervisliku toidu päevad – Energiliselt sügisesse!
15.10.2019

Kuldne sügis!
Küllap on nii mõnigi meist lubanud sellel sügistalvel olla efektiivsem oma ajakasutuses, rohkem unetunde endale lubada ja õues liikuda ning olla sõbralikum oma keha ja kõhu vastu (loe: teda paremini toita). Kümnete eripalgeliste argikohustuste virr-varris on nii lapsel kui täiskasvanul vahel raskusi leida see sobiv amps – olgu see keset töö-või koolipäeva, enne õhtust trenni või hobitundi või sõites punktist A punkti B. Sestap on soovitav eelmisel õhtul järgmiseks päevaks paar puuvilja kaasa pesta, haarata kotike pähkliseguga ja/või valida oma lemmikud kümnete head ja paremat täis batoonide hulgast. Batoone on kõige nõudlikumale maitsele: kõrgema valgu-ja madalama süsivesikutesisaldusega ja vastupidi, vähem ja rohkem magusaid, gluteeni-ja kaseiinivabu, maheda tooraine baasil kasvõi väikelapsele andmiseks kuni noorsportlase vajadusi katva vahepalani. Batooni peidetakse nii köögivilju, kohvi, toorkakaod kui matcha tee pulbrit rääkimata eksootilisematest datlitest ja viigimarjadest. Kui oled tundlik lisatavate suhkrute küsimuses, ostagi vaid puuviljadega magustatud variant. Samasuguse eripalgelise valiku leiad teede riiulilt. Ergutuseks, meele rahustamiseks, tasakaalustamiseks ja heaks uneks, marjased ja vürtsised teed, Eesti ravimtaimede baasil valmistatud tervisesegud – vali toime, aroomi või värvi järgi! Nauding kõigile meeltele hommikul, lõunal ja õhtul.
Võib olla tuleb just see sügis tänu päikeserohkele möödunud suvele nohu-ja köhavaba, aga juhuse hooleks seda jätta ei tasu. Rohke värskes õhus liikumine, jaheda veega karastamine, piisav uni ja vastupanuvõimet parandavad taimed või taimedest saadud aktiivained, C vitamiin, D vitamiin, tsink ennetavana võttes võivad päästa pikemast põdemisest. Olgu seejuures rõhutatud, et haigustele vastupanu vundamendi laote ikka tervisliku eluviisiga!

Toitumisnõustajad
Eva-Liisa Kaaristo
Ülle Hõbemägi

 

Tule tasuta toitumisnõustajate infotundidele ja saa teada, milliste toitudega enda kõhule sel sügisel pai teha:
17.10 Solaris Toidupood kell 16.30 – 19.30
18.10 Pärnu Delice kell 15.30 – 18.30
22.10 Viimsi Delice kell 16.30 – 19.30

 

TERVISLIKU TOIDU PÄEVADE PARIMAD PALAD LEIATE SIIT

Toit oma karpi!
23.07.2019

Delice ja Solaris toidupoodides on võimalik alates 22.07.19 teenindusletis pakutavad toidud lasta oma karpi pakkida. Pakendi kaal nullitakse ja toidu maksumus sellest ei suurene.

  • Lastes pakkida toidu oma karpi, väldid üleliigse pakendiprügi tekkimist.
  • Palun veendu, et sinu nõu on puhas ning sobilik vastava toidu pakendamiseks.

Täname, et aitad kaasa prügi vähendamisele!

Toit oma karpi

 

 

Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. Rohkem infot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulge